Matcentralen

Uppsala Stadsmission räddar varje dag matsvinn från livsmedelsbutiker och konditorier i Uppsala. Under 2018 lyckades vi rädda 81 ton matsvinn som istället för att slängas delades ut till ekonomiskt utsatta i Uppsala.

Uppsala Stadsmission har tagit en aktiv roll i Sveriges miljömålsarbete för minskat matsvinn. Tillsammans med våra samarbetspartners har vi utvecklat en resurseffektiv och miljöanpassad återvinningsmodell. En livsmedelsbutik kan istället för att slänga osåld mat, skänka maten till oss som delar ut den till ekonomiskt utsatta i Uppsala. Vi samarbetar även med Arbetsförmedlingen och Uppsala kommun för att få människor som står långt ifrån arbetsmarknaden in i arbetsträning.

Varje vardag hämtar våra volontärchaufförer matsvinn från olika livsmedelsbutiker
En del av matsvinnet går direkt ut till våra sociala verksamheter som Mikaelsgården för hemlösa och socialt utsatta.
Resterande matsvinn levereras till Matcentralen, som är Uppsala Stadsmissions centrallager för hantering av funktionellt livsmedelssvinn.
På Matcentralen omvandlar vi matsvinnet till Matkassar som vi delar ut till människor som lever i social och ekonomisk utsatthet.

Matkassen delas varje vecka ut till 430 hushåll, och når bland dessa totalt 350 st barn. Personer med en inkomst mindre än 9 290 kr/månaden kan ansöka om att prenumerera på Stadsmissionens Matkassen. Priset är 250 kr och berättigar prenumeranten till uthämtning av en matkasse i veckan under ett års tid.

Verksamhetsidén är utvecklad i ett nära samarbete med forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet och livsmedelsbranschen.


Vi samarbetar i dagsläget med följande livsmedelsbutiker:

Telefontid:
Måndag-fredag: kl 08:00-16:30

Tel:

070-230 94 25,
076-136 04 34

 

Stora Coop Boländerna

City Gross Boländerna

City Gross Gränby

ICA Kvantum Gränby

ICA Maxi Stormarknad Stenhagen

ICA Supermarket City

ICA Torgkassen

Axfood Snabbgross

Lidl Boländerna

Lidl Gottsunda

Lidl Gränby

Willys Björkgatan

Willys Gränby

Willys Kungsgatan

Willys Gottsunda

Willys Stenhagen

 

Matprojektet - med stöd från Tillväxtverket

I januari 2019 startades Matprojektet, som finansieras av Tillväxtverket. Det är ett pilotprojekt i cirkulär ekonomi och pågår under hela 2019. Syftet är att utveckla vår nuvarande kretsloppmodell för matsvinnshantering och minska vårt egna svinn inom verksamheten. Tidigare slängdes stora mängder av det omhändertagna matsvinn vi hämtat in från samarbetande livsmedelsbutiker på grund av att det inte höll tillräckligt hög standard för att delas ut i våra matkassar eller sociala verksamheter.

Projektet har medfört att vi idag tar tillvara på större mängder av det svinn som tidigare slängdes och istället tillagar det i vegetariska soppor och grytor som sedan delas ut till människor i ekonomisk utsatthet.

 

OBS! På grund av ett stort antal ansökningar har vi tyvärr tvingats stänga nyanmälan till Matkassen.


Important information:
Unfortunately, for capacity reasons, we are not yet able to add new subscribers to Matkassen.

 


يرجي الانتباه

نحن مجبرين مع الاسف لغلق باب التقديم او الاشتراك خلال الفتره الحاليه والمقبله بسبب الاعداد الكبيره من طلبات الاشتراك للحصول على كيس الطعام.

فيما يخص المشتركين الموجودين( الحاليين) بامكانهم الحصول على حصة الطعام كل المعتاد عليه.

Ja, jag vill prenumerera på Uppsala Stadsmissions nyhetsbrev!

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Behövs just nu

Kepsar till Mikaelsgården!

Solen skiner väldigt starkt nu på sommaren. Mikaelsgården är just nu i behov av solskyddande kepsar och huvudbonader av olika slag – att dela ut till både herrar och damer. Kontakta oss på tel: 018-56 40 36 eller via mail: mikaelsgarden@uppsalastadsmission.se, om du har något att skänka.

Nya fadderhem sökes!

Just nu söker Projekt Fadderhem efter personer som vill bli fadderhem och erbjuda en sängplats åt en ensamkommande ungdom. Kontakta oss på tel: 072-231 87 02 (vardagar 9-12) eller mail: fadderhem@uppsalastadsmission.se om du vill veta mer om vad det innebär.

Hygienartiklar till Mikaelsgården

Mikaelsgården är just nu i behov av hygienartiklar av olika slag, till både herrar och damer. Kontakta oss på tel: 018-56 40 36 eller mail: mikaelsgarden@uppsalastadsmission.se, om du har något att skänka.

Presentkort på matbutiker till Kvinnobyrån

Vår verksamhet Kvinnobyrån efterfrågar matkuponger och presentkort på matbutiker att dela ut till de kvinnor, ofta med barn, som söker stöd hos oss.  Kontakta Kvinnobyrån på tel: 018–56 40 25 eller mail: kvinnobyran@uppsalastadsmission.se. Alla bidrag mottages tacksamt!

Språk »