Matcentralen

Uppsala Stadsmission räddar varje dag matsvinn från livsmedelsbutiker och konditorier i Uppsala. Under 2018 lyckades vi rädda 81 ton matsvinn som istället för att slängas delades ut till ekonomiskt utsatta i Uppsala.

Uppsala Stadsmission har tagit en aktiv roll i Sveriges miljömålsarbete för minskat matsvinn. Tillsammans med våra samarbetspartners har vi utvecklat en resurseffektiv och miljöanpassad återvinningsmodell. En livsmedelsbutik kan istället för att slänga osåld mat, skänka maten till oss som delar ut den till ekonomiskt utsatta i Uppsala. Vi samarbetar även med Arbetsförmedlingen och Uppsala kommun för att få människor som står långt ifrån arbetsmarknaden in i arbetsträning.

Varje vardag hämtar våra volontärchaufförer livsmedelsbutikers matsvinn. En del av matsvinnet går direkt ut till våra sociala verksamheter som Mikaelsgården för hemlösa och socialt utsatta.

Resterande matsvinn levereras till Matcentralen, som är Uppsala Stadsmissions centrallager för hantering av funktionellt livsmedelssvinn.
På Matcentralen omvandlar vi matsvinnet till Matkassar som vi delar ut till människor som lever i social och ekonomisk utsatthet.

Matkassen delas varje vecka ut till ca 390 hushåll, där 280 av dem inkluderar hushåll med barn. Personer med en inkomst mindre än 9 290 kr/månaden kan ansöka om att prenumerera på Stadsmissionens Matkassen. Priset är 250 kr och berättigar prenumeranten till uthämtning av en matkasse i veckan under ett års tid.

Verksamhetsidén är utvecklad i ett nära samarbete med forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet och livsmedelsbranschen.

Telefontid:
Måndag-fredag: kl 08:00-16:30
Tel: 070-230 94 25

City Gross Boländerna

City Gross Gränby

ICA Kvantum Gränby

ICA Maxi Stormarknad Stenhagen

ICA Supermarket City

ICA Kvantum Gottsunda

ICA Torgkassen

Axfood Snabbgross

Lidl Boländerna

Lidl Gottsunda

Lidl Gränby

Willys Björkgatan

Willys Gränby

Willys Kungsgatan

Willys Gottsunda

Willys Stenhagen

Våra verksamheter

• Crossroads (verksamheten stängd sedan 19 okt)•

Ja, jag vill prenumerera på Uppsala Stadsmissions nyhetsbrev!

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Behövs just nu

Presentkort på matbutiker till Kvinnobyrån

Vår verksamhet Kvinnobyrån efterfrågar matkuponger och presentkort på matbutiker att dela ut till de kvinnor, ofta med barn, som söker stöd hos oss.  Kontakta Kvinnobyrån på tel: 018–56 40 25 eller mail: kvinnobyran@uppsalastadsmission.se. Alla bidrag mottages tacksamt!

Varma vinterskor till Mikaelsgården

På grund av vinterkylan har vi just nu ett extra stort behov av vinterskor på Mikaelsgården. Särskilt behövs herrmodeller, storlek 42 och större. Kontakta oss på tel: 018-56 40 36 eller mail: mikaelsgarden@uppsalastadsmission.se.

Språk »