Matcentralen

Uppsala Stadsmission räddar varje dag matsvinn från livsmedelsbutiker och konditorier i Uppsala. Under 2017 lyckades vi rädda 54 ton matsvinn som istället för att slängas delades ut till ekonomiskt utsatta i Uppsala.

Uppsala Stadsmission har tagit en aktiv roll i Sveriges miljömålsarbete för minskat matsvinn. Tillsammans med våra samarbetspartners har vi utvecklat en resurseffektiv och miljöanpassad återvinningsmodell. En livsmedelsbutik kan istället för att slänga osåld mat, skänka maten till oss som delar ut den till ekonomiskt utsatta i Uppsala. Vi samarbetar även med Arbetsförmedlingen och Uppsala kommun för att få människor som står långt ifrån arbetsmarknaden in i arbetsträning.

Varje vardag hämtar våra volontärchaufförer livsmedelsbutikers matsvinn. En del av matsvinnet går direkt ut till våra sociala verksamheter som Mikaelsgården för hemlösa och socialt utsatta samt Crossroads för utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare.

Resterande matsvinn levereras till Matcentralen, som är Uppsala Stadsmissions centrallager för hantering av funktionellt livsmedelssvinn.
På Matcentralen omvandlar vi matsvinnet till Matkassar som vi delar ut till människor som lever i social och ekonomisk utsatthet.

Matkassen delas varje vecka ut till ca 350 hushåll, där 250 av dem inkluderar hushåll med barn. Personer med en inkomst mindre än 9 290 kr/månaden kan ansöka om att prenumerera på Stadsmissionens Matkassen.

Verksamhetsidén är utvecklad i ett nära samarbete med forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet och livsmedelsbranschen.

Öppettider

Måndag-fredag: kl 08:00-16:30
Tel: 070-230 94 25

City Gross Boländerna

City Gross Gränby

ICA Kvantum Gränby

ICA Maxi Stormarknad Stenhagen

ICA Supermarket City

ICA Supermarket Luthagens Livs

ICA Torgkassen

Lindvallskaffe

Sodexo

Axfood Snabbgross

Triller mat och bröd

Lidl Boländerna

Lidl Gottsunda

Lidl Gränby

Willys Björkgatan

Willys Gränby

Willys Kungsgatan

Willys Gottsunda

Willys Stenhagen

Ja, jag vill prenumerera på Uppsala Stadsmissions nyhetsbrev!

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Behövs just nu

AKRYLFÄRG, PAPPER OCH STAFFLIER

Vi behöver akrylfärg, penslar, papper, dukar och stafflier till vår öppna verksamhet för hemlösa och socialt utsatta. Ring till Mikaelsgården på 018-56 40 36

PINGISRACKET, BOLL OCH NÄT

Vi behöver pingisracket, boll och nät till vårt boende för ensamkommande barn och unga.

PÄRLOR OCH TRÅDAR

Vi vill gärna ha material för att tillverka smycken på Crossroads. Har du pärlor, kulor eller liknande som du kan ge bort? Ring till Crossroads på 073-612 74 63

Språk »