Matcentralen

 

Uppsala Stadsmission samlar in matsvinn från livsmedelsbutiker, grossister och bagerier i Uppsala och fördelar ut till människor i social- och ekonomisk utsatthet. Vi tar också med det som lämnats i Gröna lådan där privatpersoner har handlat för andra och skänkt varor från matbutiker. Gröna lådan står utanför kassan på ICA Kvantum i Gränby, ICA Maxi Gnista, ICA Maxi Stenhagen och Stora Coop Boländerna. En del av matsvinnet går direkt ut till våra sociala verksamheter där stöd ges till människor som lever i hemlöshet och social utsatthet. Resterande matsvinn levereras till Matcentralen där vi omvandlar matsvinnet till Matkassar.

Matcentralen kontrollerar det inkomna matsvinnet innan det sorteras och förpackas i matkassar. Vår policy är att inga matvaror får delas ut om de har passerat sista-förbrukningsdag. Ibland kan det finnas andra anledningar än bäst-före datum som gör att livsmedel och andra varor inte kan säljas i vanlig butik. Det kan vara skador i yttre förpackning, produkter i utgående sortiment eller om för stora volymer levererats från leverantörer. Också den typen av varuöverskott utgör delar av innehållet i Stadsmissionens Matkasse. Matkassen delas varje vecka ut till i snitt 300 hushåll, där ungefär vartannat hushåll är en barnfamilj.

 

Läs mer om Matkassen

 

Uppsala Stadsmission har tagit en aktiv roll i Sveriges miljömålsarbete för minskat matsvinn. Tillsammans med våra samarbetspartners har vi utvecklat en resurseffektiv och miljöanpassad återvinningsmodell. En livsmedelsbutik kan, i stället för att slänga osåld mat, skänka maten till oss – vilket i sin tur möjliggör att vi kan dela ut den till människor i utsatthet i Uppsala. Vi samarbetar även med Arbetsförmedlingen och Uppsala kommun för att få människor som står långt ifrån arbetsmarknaden in i arbetsträning och hjälpa dem tillbaka till ett arbete. Verksamhetsidén är utvecklad i nära samarbete med forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet och livsmedelsbranschen.

Matkasseprenumeration

Ansökan är stängd.

Kontakta Matcentralen

Skicka meddelande (matkassen@uppsalastadsmission.se)

Telefon: 072-228 01 68

Vi nås lättast mellan 09:00-10:00 samt 15:30-16:00
Skicka gärna ett sms för snabbast återkoppling!