fbpx

Meny

Varannan Uppsalabo ger av sin tid

Siffror som SvD tagit fram visar att drygt hälften av Sveriges befolkning ägnar sig åt någon form av ideellt arbete, vilket ger oss en särställning i världen. Fyra av tio svenskar går så långt att de anser att det är moralisk skyldighet att göra frivilliga insatser.

Vi har pratat med Karin Ljudén, ny styrelseledamot i Uppsala Stadsmission, om varför hon har valt att engagera sig ideellt och varför just hos oss.

Varför har du valt att engagera dig i just Uppsala Stadsmission?
– Jag har i många år imponerats av den verksamhet Uppsala Stadsmission bedriver och känner stark lust att tillsammans med många andra engagerade människor få bidra till att driva och utveckla verksamheten. Det är tilltalande att få vara med och göra Uppsala till en mänskligare stad för alla!

Vilka fördelar ser du med Uppsala Stadsmission?
– Många! Att verksamheten bedrivs lokalt. Att det finns så många kloka och engagerade människor som vill vara med och bidra till ett samhälle där fler får plats, och vill finnas för dem som på olika sätt har det svårt. Att samverkan sker mellan aktörer som på olika sätt arbetar tillsammans både med akut och långsiktigt stöd för den som vill förändra sitt liv i positiv riktning, för att bara nämna några. Att det verkar spännande och roligt att vara med i Uppsala Stadsmission!

Vad motiverar dig?
– Att få vara i ett sammanhang som bidrar till att göra Uppsala till en mänskligare stad för alla. Att arbeta tillsammans med andra – det är viktig för mig och en del av min motivation – för att skapa förändring för människor i utsatta situationer. Att få vara med och stötta de som just nu akut eller långsiktigt på olika sätt kämpar och få finnas i en organisation där hoppet är viktigt. Jag är väl medveten om att allt kan förändras snabbt både i positiv och negativ riktning och att roller ändras. Den som idag hjälper och stödjer kan i morgon vara den som behöver hjälp och stöd. Och den som idag behöver hjälp och stöd kan i morgon vara den som hjälper och stödjer.

Vad tror du är den största utmaningen för Uppsala Stadsmission framåt?
– Jag tänker att vi lever i ett allt mer polariserande samhälle med stora klyftor. Det är förstås utmanande för Uppsala stadsmission och alla andra stadsmissioner att räcka till i ett samhälle med enorma behov av det som vi arbetar med. Och så tänker jag att det är viktigt – och utmanande – att fånga upp just de grupper som behöver stöd i ett föränderligt samhälle där nya samhällsproblem läggs till de som alltid funnits.

Och sist men inte minst.. har du något partytrick eller dold talang?
– Åh nej… här blir jag jättetråkig. Kan inte komma på ett enda partytrick eller dold talang… Men tänker att jag är bra på att ställa frågor och är intresserad av och nyfiken på andra människor. På fester eller i vilka sammanhang som helst kommer man ganska långt på det!

Till vardags arbetar Karin som organisationskonsult på Lyhra kommunikation och förändring, med  frågor om organisation, ledarskap och kommunikation. Hon har tidigare arbetat med kommunikationsfrågor i ledande befattningar i över 20 år. Karin har en fil.kand. i kommunikationsvetenskap och har bland annat gått Handelshögskolans Communication Executive programme och Ruter Dam-programmet för kvinnor i ledande befattningar.