fbpx

Meny

Bild på Liaqat i arbetskläder

"Stödet från Unga i jobb hjälper oss att rekrytera bredare”

”Stödet från Unga i jobb hjälper oss att rekrytera bredare”

Undersköterskan Liaqat och hans arbetsgivare Care Allomsorg, verksamma inom äldreomsorg, kontaktade Unga i Jobb för att få hjälp att navigera i gymnasielagens villkor vid anställning .

–  Som en mindre arbetsgivare har vi begränsade resurser att lägga på rekryteringsprocesser. Samtidigt har vi insett att vi behöver frångå invanda rekryteringsmönster för att hitta rätt medarbetare med den kompetens som vi söker, berättar Catharina Rosendahl, vd på Care Allomsorg.

Utöver vårdutbildning är en ansvarstagande och driven personlighet viktig. I december 2020 hittade de rätt i undersköterskan Liaqat.

Hjälp i ansökningsprocessen

Liaqat kom till Sverige från Afghanistan 2015 och omfattas av gymnasielagen. I maj 2020 var han klar med sin komvuxutbildning till undersköterska och började omgående att arbeta på två olika äldreboenden, men efter några månader tvingades han lämna arbetsplatserna.

–  Jag kände att jag hade valt rätt yrke, jag trivs när jag får hjälpa äldre och gjorde bra ifrån mig, men eftersom gymnasielagen ställer vissa krav på min anställning och kommunen hade anställningsstopp tvingades jag söka mig vidare, säger Liaqat.

Bild på AMIF logotyp

Han kontaktade Unga i Jobb, ett initiativ av Stockholms Stadsmission och Uppsala Stadsmission med medfinansiering av Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF), för hjälp i arbetssökandet – bland annat med cv-skrivande och hur man lyckas på en arbetsintervju.

Bidrar med kunskap

När Liaqat fick kontakt med Care Allomsorg hjälpte Unga i Jobb till att bringa klarhet i vad som krävs i anställningsavtalet. Ett stöd som har uppskattats av både Liaqat och Catharina.

– Det är svårt att förklara hur mycket den hjälp och de tips som jag har fått från Unga i Jobb betyder mycket för mig. Jag är jättetacksam, säger Liaqat.

Catharina rekommenderar andra aktörer inom vårdbranschen att ta hjälp av initiativ som Unga i Jobb vid rekrytering, för att hitta medarbetare eller ta del av stödinformation.

–  Vi har inte själva kompetensen när det kommer till gymnasielagen eller tid att sätta oss in i frågan. Stödet från Unga i Jobb har varit mycket värdefullt. Liaqat är en stor tillgång och vi är jätteglada att vi har fått möjlighet att anställa honom, avslutar Catharina Rosendahl.

Läs mer om projektet Unga i jobb

Planerar ditt företag att rekrytera? Läs mer om vår jobbmatchning!