fbpx

Meny

Bild på uppsökare med kvinna

Projekt Pentru Tine avslutas - "målgruppens tillgång till basbehov är väldigt begränsade"

Projektavslut för Pentru Tine – för dig

Efter nästan två års uppsökande verksamhet avslutas projekt Pentru Tine – För dig i maj 2021. I Uppsala har uppsökarteamet träffat nästan 200 individer som har fått samhälls- och hälsoinformation av personal med språk- och hälsokompetens.

–  Jag är både glad och tacksam över att ha varit en del av projekt ”Pentru tine” och uppsökarteamet i Uppsala. Tillsammans med mina kollegor och ibland med hjälp av engagerade volontärer med specialkompetens har vi varje vecka kunnat erbjuda samhälls- och hälsoinformation till EU-medborgare som lever i social och ekonomisk utsatthet i Uppsala län. Detta har varit speciellt viktigt i Uppsala där målgruppens tillgång till basbehovsstöd och samhälls- och hälsoinformation varit väldigt begränsad jämfört med andra kommuner. Här finns ingen plats för dem att kunna vända sig till för att få en varm måltid eller ens kunna ha ett tak över huvudet, utan de tvingas sova ute i minusgrader eller i otrygga bilar. De tvingas också stå ut med hatbrott och har väldigt låg kunskap om sina rättigheter som brottsoffer, något vi har arbetat aktivt med. Vi har länkat dem vidare till kompetenta instanser och sett till att de fått kunskap om och tagit tillvara på sina rättigheter både här och i hemlandet, säger Ciprian Tiganoiu, lokal projektledare.

Projektet, som varit finansierat av FEAD – fonden för dem som har det sämst ställt, har pågått i Stockholm, Uppsala, Linköping och Eskilstuna och drivits genom Sveriges Stadsmissioner. Projektet har bidragit till ökad social delaktighet och egenmakt för EU-medborgare som lever i utsatthet. Sammanlagt har projektet hjälpt över 1600 individer och gjort över 5000 insatser. Uppsökare har gett hälso- och samhällsinformation och länkat till olika lokala hälsoaktörer och lokala myndigheter. Projektet har även motiverat individer till att göra förändringar, som vi sett varit viktiga, såsom att söka vård, införskaffa preventivmedel mm. Genom uppsök på gator och torg har vi kunnat nå många individer, som annars hade gått miste om viktig information om deras rättigheter och skyldigheter som EU-medborgare som tillfälligt uppehåller sig i en annan EU-medlemsstat, samt om deras rättigheter i hemlandet.

–  Jag är otroligt stolt över alla uppsökare som med det största engagemanget har kämpat för utsatta EU-medborgares mänskliga rättigheter och möjligheter till att stärka sin egenmakt. Varje dag har de lyssnat till deltagares unika och individuella behov och stått bredvid dem under både höstrusk och vinterstormar och gett dem vägledning i deras livssituationer. Jag är övertygad om att varenda möte varit värdefullt, utifrån att så få blir sedda och lyssnade på, säger Rebecca Schulze, central projektledare.

Kunskaper om EU-medborgares rättigheter och lärdomar från projektet är samlade i en framtagen metodhandbok. Vår förhoppning är att andra aktörer som arbetar med utsatta grupper kan få användning av vår metodhandbok, då det är genom flera insatser från flera håll som vi verkligen kan göra skillnad.