fbpx

Meny

Sverige får en nationell hemlöshetsstrategi

Efter träget arbete inom Stadsmissionerna i Sverige – äntligen får Sverige en nationell hemlöshetsstrategi

  • Regeringen väntas idag presentera mål om hur hemlösheten ska förebyggas, genom att bland annat införa uppsökande verksamhet för att ingen ska behöva bo på gatan. Socialstyrelsen väntas stötta kommunerna att erbjuda hemlösa boende för att förhindra att ingen ska behöva bo eller leva på gatan. Det är några av de mål som regeringens hemlöshetsstrategi kan innehålla för att öka det statliga ansvarstagandet för att åtgärda och motverka hemlösheten.
  • Hemlöshetsrapporten från Sveriges stadsmissioner från förra året visade på stora skillnader i kommunerna i mötet av hemlösa. Socialstyrelsens senaste nationella kartläggning av hemlösa år 2017 visade på att över 33 000 personer saknade egen bostad och var hemlösa.
  • “Jag hoppas regeringen presenterar lösningar motsvarande de som finns i exempelvis Finland, Danmark och Norge. Där de har lyckats reducera sin hemlöshet genom att myndigheter samarbetar med näringslivet och civilsamhället i det som kallas “bostad först”. – Har man en bostad då kan man komma vidare i livet till ett arbete eller annan sysselsättning som är värdigt”, säger Maja Hvarfner, direktor på Uppsala stadsmission.

Lyssna på nyhetsinslaget på P4 Uppland