fbpx

Meny

"De redan utsatta drabbas hårt i coronatider!"

“De redan utsatta drabbas hårt i coronatider!”

Till matcentralen kommer människor som lever i ekonomisk utsatthet för att hämta en matkasse en gång i veckan. Många av dem är äldre och har drabbats hårt av coronaviruset. De håller sig isolerade och vågar inte gå utanför dörren. 

– Vi märker att de som redan är utsatta tyvärr har fått det ännu svårare! Hos våra matkasseprenumeranter är det många som tillhör riskgruppen och som inte får gå utanför dörren. Vi har dessutom fått många samtal från unga människor, under 30 år, som är timanställda och som inte får några jobbpass på grund av krisen. De riskerar att inte ha pengar till att betala hyran, berättar Johanna Wahlby, föreståndare på Matcentralen.
Matcentralen är Uppsala Stadsmissions livsmedelscentral. Hit körs matsvinn från lokala livsmedelsbutiker och grossister. Maten paketeras
till Stadsmissionens matkasse och delas ut till människor som lever i ekonomisk utsatthet. Matkassen fylls med bland annat hygienartiklar, konserver, pasta/ris, kaffe, frukt & grönsaker, mejeri & köttprodukter och bröd. Coronaspridningen har gjort många matprenumeranter oroliga och flera har isolerat sig i hemmet.
Volontärpool hjälper nu till med hemkörning av mat
I den rådande situationen togs initiativet till Stadsmissionens volontärpool, där volontärer åker ut till människorna i riskgrupperna med en matkasse. Johanna Wahlby, berättar
– Det känns fantastiskt att vi kan erbjuda hemleverans till de som lever i riskgrupperna och inte kan eller vågar gå utanför dörren. Det som får matkassen hemlevererad har visat stor tacksamhet och uppskattning över initiativet.
Utsattheten ökar, fler behöver hjälp
Trycket ökar däremot hela tiden. Det är fortfarande många människor som är i behov av att få hjälp men som Stadsmissionen inte har möjlighet att hjälpa. Många som haft osäkra anställningar innan Coronaviruset har nu blivit av med jobbet.
– Vi ser en helt ny målgrupp! Människor ringer och är oroliga, både yngre och äldre som blivit arbetslösa. De känner sig rädda och ensamma, den psykiska ohälsan riskerar att skjuta i höjden. Men med mer resurser skulle vi kunna hjälpa fler. Vi ser behovet av gemensamma grupper samt stödsamtal i kristider för att minska antalet deprimerade och ensamma, konstaterar Johanna Wahlby.

Ge ditt bidrag för ett mänskligare Uppsala!
Din hjälp behövs mer än någonsin. Skänk din gåva här! 

Swisha din gåva till 900 28 25