fbpx

Meny

Direktor Maja Hvarfner i radiointervju om den nationella hemlöshetsstrategin

Maja Hvarfner i radiointervju om den nationella hemlöshetsstrategin

Maja Hvarfner, direktor för Uppsala Stadsmission, intervjuades för P4 Uppland i samband med att regeringen igår skulle presentera mål om hur hemlösheten ska förebyggas.

Maja berättar om att hon ser en ny grupp hemlösa, där det är yngre och fler kvinnor än tidigare som saknar bostad. De kommer till Uppsala Stadsmission för att få lite mat, en dusch eller en stunds vila.

“Jag hoppas regeringen presenterar lösningar motsvarande de som finns i exempelvis Finland, Danmark och Norge. Där de har lyckats reducera sin hemlöshet genom att myndigheter samarbetar med näringslivet och civilsamhället i det som kallas ”bostad först”. – Har man en bostad då kan man komma vidare i livet till ett arbete eller annan sysselsättning som är värdigt”

Socialstyrelsen väntas stötta kommunerna att erbjuda hemlösa boende för att förhindra att ingen ska behöva bo eller leva på gatan. Det är några av de mål som regeringens hemlöshetsstrategi kan innehålla för att öka det statliga ansvarstagandet för att åtgärda och motverka hemlösheten.

Lyssna till hela inslaget på P4 Uppland