fbpx

Meny

I Stadsmissionens verksamhet Mötesplatsen, som ger stöd till gruppen ensamkommande unga vuxna vad gäller studier och jobbsökande, märks tydligt de negativa effekterna av den pågående Corona-krisen. Amir och Ahmad, som regelbundet besöker Mötesplatsen, vittnar om en allt svårare vardag och en tilltagande stress som följd av virusets spridning. 

Amir Amini är klar med sina studier och söker nu jobb. Han har nu endast 2 månader kvar på sig att hitta en tillsvidaretjänst som då ger fortsatt uppehållstillstånd i Sverige.

– Att hitta ett tillsvidare jobb inom ett halvår som gymnasielagen kräver, har för mig varit väldigt svårt. Vi har tyvärr inte samma förutsättningar att lyckas som andra som är födda här. Men nu efter Corona-viruset känns det som ett omöjligt uppdrag, säger Amir.

Ahmad Makhsodi, läser Teknik programmet på gymnasiet och bor sedan ett par månader tillbaka som inneboende hos en äldre dam i Almunge. Han är också bekymrad över framtiden:

– Corona-krisen har försvårat möjligheterna för mig att plugga. Nu läser jag på distans och det är inte lika effektivt som att gå på lektion.

Frustrationen hos många unga i samma situation växer nu för varje vecka som går. De önskar att beslutsfattande nu ser över möjligheterna att ändra på gymnasielagen med anledning av Corona krisen och lättar på de regler som nu gäller för uppehållstillstånd. De skulle vilja se att längre tid medges för att söka jobb efter examen och att även korttidskontrakt som timvikarie berättigar till uppehållstillstånd.

Vill du komma i kontakt med Mötesplatsen för att få stöd? Eller har ditt företag möjlighet att anställa? Läs mer om oss och kontakta oss