fbpx

Meny

Bild på Birgitta matkasseprenumerant

”Nu är jag inte längre orolig över att maten tar slut innan pensionen kommer.”

”Nu är jag inte längre orolig över att maten tar slut innan pensionen kommer.”

Birgitta Nilsson, 67 år, prenumererar sedan 1,5 år tillbaka på Stadsmissionens matkasse. Ett stöd som ger människor som lever i svår ekonomisk utsatthet en tryggare tillvaro och möjliggör att mat finns på bordet månadens alla dagar.

– Jag prenumererar på matkassen för att pensionen inte räcker till. När hyra och räkningar är betalade finns det inte mycket över att handla mat för. Det blir ännu mindre pengar till mat om något oväntat händer, som att jag tvingas köpa nya skor. Veckan innan pensionen kommer är alltid svårast, berättar Birgitta.

Pensionen räcker inte till
Med enbart garantipension får Birgitta varje månad det lägsta beloppet som en pensionär är berättigad till. Hon berättar att hon under sitt arbetsliv var timanställd och periodvis sjukskriven på grund av både psykisk och fysisk ohälsa. Som timanställd, med tre barn och en man med lönebidragsanställning var det svårt för henne att få ihop både vardagspussel och ekonomi. Birgitta arbetade inom vården och drabbades också av ett diskbråck som påverkade hennes fysiska förmåga att jobba. Till slut rämnade allt:

– Min man blev med åren deprimerad och personlighetsförändrad. Tyvärr innebar det att jag och mina barn under många år fick bo på ett skyddat boende för kvinnor. Den tillvaron påverkade både mig och mina barn väldigt negativt. Upplevelserna medförde att jag utvecklade posttraumatisk stress, vilket gjorde min vardag ännu svårare att hantera.

Matkassen gör skillnad i vardagen
Att kunna hämta ut Stadsmissionens matkasse varje vecka innebär idag en stor skillnad för Birgitta:

– Matkassen är jätteviktig för min hushållsekonomi. Jag känner mindre stress nu, när jag har råd med mat för dagen, under hela månaden. Det betyder också oerhört mycket att jag har något att bjuda på ibland när mina döttrar och barnbarn kommer på besök och hälsar på.

Matfattigdomen ökar – hjälp oss ge stöd till fler människor i utsatthet!

I dagens Sverige lever 1 procent av befolkningen i vad EU klassar som ”allvarlig materiell fattigdom” vilket i praktiken innebär att cirka 90 000 personer i vårt moderna samhälle inte ens har råd med det allra mest grundläggande i tillvaron; mat på bordet. I Sverige upplever också hela 6 procent, cirka 540 000 personer, en vardag med ”låg inkomststandard” – d v s en situation där man knappt klarar av sina löpande levnadsomkostnader.* Som ett resultat fortsätter antalet människor som söker stöd hos Uppsala Stadsmission att växa.

På Uppsala Stadsmission ser vi att allt fler människor i ekonomisk utsatthet söker vårt stöd och att kön utanför vår dörr ringlar allt längre. Till följd av hårt tryck och knappa resurser har vi sedan en tid tillbaka tvingats stänga dörren för fler matkasseprenumeranter. Läs mer om Matkassen 

Var med i Uppsala Stadsmissions insamling och hjälp oss att bekämpa hungern. Med ditt stöd kan vi ge fler människor mat på bordet!

Stöd oss via Facebook eller genom Swish 900 28 25, alt bidra genom PG 90 02 82-5, BG 900-2825.

Tack för ditt bidrag till ett mänskligare Uppsala!

*ur rapporten ”Matfattigdom i välfärdsstaten” av Magnus Karlsson, forskare vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola.

Läs mer om fattigdomssituationen i dagens Sverige i Fattigdomsrapporten.