För er som vill donera livsmedel

Du som driver en livsmedelsbutik, café eller restaurang kan, istället för att slänga osåld mat, skänka maten till oss. Detta möjliggör i sin tur att vi kan dela ut den till människor i utsatthet i Uppsala via vår Matcentral.

Förutom att dela ut matkassar till människor i ekonomisk utsatthet levererar Matcentralen även till andra ideella organisationer som förser utsatta målgrupper, såsom människor i hemlöshet, med livsmedel. Matcentralen står under samma lagar och kontroller som vilken livsmedelsaktör som helst.

Vill ditt företag donera ert överskott

Matcentralen har möjlighet att ta emot, korttidslagra och distribuera alla produktslag – färsk-, frys- och torrvaror i såväl konsumentförpackningar som storköksförpackningar.

Vi är även flexibla i hur ni som företag vill arbeta med donationer. Målet är att det ska vara ett så litet avsteg som möjligt från er ordinarie verksamhet. Hör av er till oss, så berättar vi mer om de möjligheter som finns.

De råvaror som inte delas ut i våra matkassar går till Mikaelsgården, vår dagverksamhet för människor som lever i hemlöshet och social utsatthet.

Det här behöver vi veta när ni tar kontakt med oss

För att göra det enkelt och smidigt för oss att snabbt svara på era frågor gällande en donation ser vi gärna att du uppger:

  • Mängd i antal, pallar, kartonger, konsumentförpackningar och vikt/volym
  • Är varan kyld, fryst eller torr?
  • Bäst före-datum på produkterna ni vill donera
  • Kan ni leverera direkt till Matcentralen i Uppsala eller ska det hämtas? Om det ska hämtas behövs även adress och kontaktperson uppges i mail.

Så hanterar vi maten på Matcentralen

På Matcentralen tas maten emot och registreras genom ett digitalt registersystem. Systemet gör det möjligt för oss att säkra spårbarheten på de produkter vi tar emot och ha ett lagersaldo där våra verksamheter, boenden och kök kan beställa varor. Vi använder kyld transport när vi hanterar kyl eller frysvaror. Vi hämtar dagligen mat hos våra samarbetspartners men får även större donationer levererat till oss direkt från leverantörer.

Kontakta oss

Matcentralen

Svartbäcksgatan 63

Service för prenumeranter

TEL: 072-228 01 68

Skicka meddelande

Helene Chandler Rosencrantz

Verksamhetschef

TEL: 070-230 94 25

Skicka meddelande

Britt-Marie Liljestrand

Handledare

TEL: 070-200 84 35

Skicka meddelande


Matfattigdomen finns bland barnfamiljer, pensionärer och allt där emellan

Vi på Uppsala Stadsmission möter dagligen människor som inte har råd med mat. Cirka 70 procent av dem är människor som lever på långvarigt försörjningsstöd eller som på något sätt fallit mellan stolarna. Det är barnfamiljer, pensionärer och människor utan egenförsörjning. Då många av de vi möter inte har ett hem är det av stor betydelse att ha en plats och ett sammanhang dit man kan komma och äta.

Bild på överlämning av matkasse