fbpx

Meny

Bild på Samuel som arbetstränat på Hantverksslussen

Samuel 23 år, "Tack vare Hantverksslussen har jag ett mål!"

”Tack vare Hantverksslussen har jag ett mål!”

I ett år har Samuel arbetstränat i Hantverksslussens finsnickeri. Här har han lärt sig hantverket, tagit fram hundratals boktomtar, reparerat stolar och mycket annat. När Samuel fick sin diagnos blev det extra viktigt för honom att ha en trygg plats att vara på.

– När jag först kom hit kunde jag ingenting om träarbete. Men min handledare hade stort tålamod och lärde mig långsamt arbetet från grunden, säger Samuel.
Han började arbeta med olika förbindningar, för att lära sig verktygen och hur träet fungerar. Långsamt fortsatte han tillverka boktomtar för att sedan övergå till reparationer av stolar och andra större projekt.
– Jag har en lång historia med depression som startade redan i gymnasiet. Jag fick aldrig riktigt en chans att må bra i mitt vuxna liv. Inte förens jag kom till Hantverksslussen och påbörjade mitt rehabiliteringsprogram.
Samuel fortsätter,
– Verksamheten har gett mig en trygghet! Precis innan sommaren fick jag min ADD-diagnos, då blev det väldigt viktigt för mig att ha en trygg plats att vara på. Här kunde jag börja förstå min diagnos samtidigt som jag provade nya mediciner. Här var det okej att må dåligt!
Samuel berättar vidare att hans liv faktiskt blivit mycket lättare sedan han fick diagnosen och börjat med medicin. Tidigare har Samuel isolerat sig. Han satt mestadels hemma utan något att göra och utan att ha kontakt med någon.
– Sedan jag kom till Hantverksslussen har jag brutit min isolering. Här träffar jag dagligen jättetrevliga människor, men även hemma har jag återupptagit kontakt med familj och vänner.
Han tror att det meningsfulla arbetet på Hantverksslussen också bidragit till att han idag mår bättre. Han menar att det stärkt hans självförtroende och gjort så att han nu vågar ta steget ut och börja studera igen. Målet är att komma in på psykologprogrammet.
– Jag är väldigt studiemotiverad! När jag var sjuk satt jag hemma och väntade på att tiden skulle gå. På ett sätt tynar man ju bort. Nu har jag ett mål som jag känner att jag kan sikta mot och det är väldigt skönt att ha det.

LÄS MER OM HANTVERKSSLUSSEN