fbpx

Meny

Bild på Matcentralen sortering

”Pandemin slår hårt mot de ekonomiskt svaga och drabbar allt fler familjer!”

”Pandemin slår hårt mot de ekonomiskt svaga och drabbar allt fler familjer!”

Det berättar Johanna Wahlby, föreståndare på Matcentralen, där Uppsalabutikers mat- och varuöverskott dagligen samlas in, sorteras och förpackas i matkassar för utdelning till ekonomiskt utsatta människor.

Coronapandemin har lett till ett hårdare tryck på verksamheten, då allt fler människor och nya målgrupper behövt söka stöd hos Uppsala Stadsmission.

– Vi möter allt större hushåll och fler barnfamiljer, men ser samtidigt också ett ökat stödbehov bland både unga och äldre. Det handlar om människor som förlorat sina jobb, lever med sjukdom och pensionärer som befinner sig i riskgrupp, berättar Johanna.

Under 2020 anpassades verksamheten på ett flertal sätt för att möta det nya läget. Kriskassar togs fram, med syftet att tillfälligt öka stödet till prenumeranter med särskilt stora behov. En modell utvecklades också där matkassar kördes hem av volontärer till äldre och sjuka människor. Viljan att hjälpa till från både allmänhet och företag har varit stor, trots en svår vardag:

– En utmaning vi haft är att mängden donerad mat från livsmedelsbutiker under perioder minskat kraftigt, då kunder handlat mer och hamstrat hemma. Samtidigt upplevde vi att fler andra aktörer, både företag, restauranger och privatpersoner, kunde skänka mat till oss.

Trots att trycket varit hårt på grund av Coronapandemin, så har Matcentralen inte behövt stänga verksamheten vid något tillfälle under 2020. Verksamheten har istället arbetat hårt för att anpassa sig efter rådande behov. Nytt för i år är att kunna erbjuda stora barnfamiljer möjlighet att hämta en extra matkasse i veckan.

– Vi möter allt fler människor som till följd av Corona behöver mathjälp. Tyvärr är efterfrågan på våra matkassar större än vad vi i nuläget kan möta, säger Johanna Wahlby.

Läs också om Hanna som får Stadsmissionens matkasse varje vecka.

”Er hemkörning av matkassen har varit guld värt för mig som tillhör högriskgrupp. Jag vet inte hur jag hade överlevt annars då min ekonomi är så dålig och jag har inte råd att beställa mat på nätet.”//Gunilla, 72 år

”Tack vare matkassen kan jag skicka med mina barn frukt till skolan, något som jag inte hade råd med tidigare.” //Helena 42 år

Under 2020 samlade Uppsala Stadsmission in drygt 196,5 ton matsvinn, vilket delades ut via 13 756 matkassar till hushåll i ekonomisk utsatthet – d v s med inkomst understigande den så kallade fattigdomsgränsen på 9 290 kr/månad. Stadsmissionens matkassar når idag runt 350 hushåll i Uppsala. Ungefär 40 procent av hushållen utgörs av barnfamiljer och matkassen når varje vecka omkring 350 barn. Matcentralen samarbetar idag med 24 olika lokala livsmedelsbutiker, grossister och producenter i Uppsala.

Med din hjälp bygger vi ett mänskligare Uppsala!

Ge en gåva idag till Uppsalas mest utsatta!

Swisha 900 28 25. 

(skriv gärna “matkasse” i meddelandet)

Tack för ditt stöd!