fbpx

Meny

Bild på ungdom med bygghjälm

Nytt projekt för att möjliggöra arbete för unga vuxna

Stadsmissionen startar nytt projekt för att möjliggöra arbete för unga med tillfälligt uppehållstillstånd

Bild på AMIF logotypPressmeddelande 12 majBild på AMIF-projektets statement

Uppsala Stadsmission startar nu ett projekt för unga som omfattas av gymnasielagen med målet att förse dem med arbetsförberedande insatser. Ambitionen är att ge fler möjlighet att bygga en framtid här i Sverige.

Projektet kommer att erbjuda stöd, rådgivning, information om svensk arbetsmarknad och en möjlighet att genomföra arbetsplatsförlagd praktik till unga människor med tillfälligt uppehållstillstånd. Johanna Rudmark Hagström, social chef på Uppsala Stadsmission säger;

– Vi är mycket glada att vi kan starta det här projektet! Som gymnasielagen är utformad har ungdomarna endast sex månader på sig att hitta en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning på minst två år efter att de tagit examen. De som inte lyckas utvisas från Sverige. Det som var ett tufft uppdrag redan innan corona har nu blivit ännu svårare. Vi kommer att göra allt i vår makt för att ge stöd till så många som möjligt så att de kan hitta en praktikplats och en anställning.

Projektet är ett samarbete mellan Uppsala Stadsmission och Stockholms Stadsmission som medfinansieras med pengar från Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF).

Tidsperioden för projektet sträcker sig från i år fram till 2022. Under tiden ungdomarna har praktik får de stöd av en utsedd mentor på företaget som har ansvar för att introducera och stödja ungdomen. Mentorerna kommer i sin tur att erbjudas stöd och vägledning av stadsmissionens personal samt möjlighet att ta del av kortare utbildningstillfällen om ungdomarnas förutsättningar. Uppsala Stadsmission har för avsikt att inleda samarbeten med så många företag som möjligt inom branscher som är i behov av arbetskraft och som vill visa medmänsklighet. Johanna Rudmark Hagström konstaterar,
– Majoriteten av ungdomarna är väldigt ambitiösa och målinriktade! Det är unga människor som ensamma kommit till Sverige från oroligheter och förtryck. De har på några få år lyckats komma in i det svenska samhället, hittat vänner och tagit examen. Nu måste vi ge dem chansen att få en framtid här.

För mer information

Johanna Rudmark Hagström, socialchef
e-post: johanna.r.hagstrom@uppsalastadsmission.se, telefon: 076-140 34 07

Matilde Hardt, presskontakt
e-post: matilde.hardt@uppsalastadsmission.se, telefon 076-815 85 51

Läs mer om Integrationsprojekt – Unga i jobb