fbpx

Meny

Bild på samtal mellan två kvinnor på Kvinnobyrån

"På vintern handlar det om att överleva!"

“Mikaelsgården gör det ingen annan klarar av!”

“– här finns värme och man blir sedd och hörd!” //Niklas, 32 år

Niklas tillvaro var under många år en nedåtgående spiral, där psykisk ohälsa och eskalerande missbruk till slut ledde till hemlöshet. Mikaelsgården var då den enda fasta punkten i hans liv. Det stöd Stadsmissionen gav hjälpte honom till slut att få pusselbitarna på plats och rätsida på livet. Idag hjälper Niklas andra människor i jobbet som personlig assistent.

– Det var en lång resa nedåt för mig, men mitt möte med Stadsmissionen blev till slut vändpunkten. Här blev jag lyssnad på och förstådd av människor som verkligen ville mig väl, berättar Niklas.

Riktigt när problemen började minns han inte. Niklas var en vanlig kille, spelade fotboll, hade flickvän och planer på att plugga till sjuksköterska på universitetet. Men i 20-års åldern så smög sig problemen på alltmer. Han kämpade med psykisk ohälsa, började med droger och hamnade till slut i en depression där han tappade allt. 2018 nådde han botten och blev hemlös.


På vintern växte ångesten och rädslan

Livet som hemlös medförde en svår vardag, där nätterna var värst. Man löser situationen efter bästa förmåga – sover i trappuppgångar, källare eller hos någon som har en bostad.

– Allt handlar ju om att överleva. Och det blir man väldigt bra på, säger Niklas.

Att vintern är väldigt svår och skapar ångest för människor i hemlöshet är något han verkligen kan intyga. Det var till slut skräcken att uppleva ännu en kall vinter ute, som gjorde att Niklas tog kontroll över situationen och till slut kom in på behandlingshem. Idag har Niklas fått livet tillbaka. Han har bostad och började nyligen på ett nytt jobb som timanställd personlig assistent.

– Det känns väldigt bra att nu ta hand om andra och ge dem stöd i vardagen. Samtalen och stödet på Mikaelsgården har verkligen hjälpt mig nå dit där jag är idag.

Niklas minns känslorna han hade kring jul och vad Stadsmissionens stöd då betydde för honom:

– Det enda julfirande man hade var den där julmiddagen som Mikaelsgården bjöd in till. Den värmen och fina gemenskapen minns jag starkt!

*Fotnot: Niklas heter egentligen något annat, men vill inte framträda med sitt namn.