fbpx

Meny

bild på matkasseöverlämning

"Matkassen får mig att känna mig normal!"

”Det är en ljusglimt när jag får matkassen. Den gör att jag känner mig normal!”

Det berättar ”Hanna”, 32 år som är ensamstående mamma till en 6 årig dotter. Hon bor i ett litet samhälle strax utanför Uppsala och är sedan 1,5 år tillbaka prenumerant på Stadsmissionens matkasse. Matkassen hjälper henne att klara en annars mycket svårt ansträngd ekonomisk vardag.

Hanna är sjukskriven efter en tidigare relation där mannen misshandlade henne både fysiskt och psykiskt.
Relationen är nu avslutad men har satt stora spår i vardagen, då hon fortfarande lever under hot.

– Jag är ärrad för livet, men i dagens samhälle får man inte så mycket skydd, tyvärr. Mitt mående och min situation gör tyvärr att jag inte kan arbeta som förr. Hyran är nu alldeles för hög då Socialtjänsten bara hjälper till med 5 200 kr i månaden. Resterande tusenlappar behöver jag ta från matpengarna för att vi ska kunna klara oss.

Hanna berättar att hon tidigare hade ett billigare boende men tvingades flytta av säkerhetsskäl, vilket medförde högre hyra. Nu letar hon ny lägenhet – men kraven från Kronofogden och den låga inkomsten gör det svårt att komma vidare. Hon fick höra talas om Stadsmissionens verksamhet via en vän.

– Först tvekade jag lite, då jag kände skam över att be om hjälp. Det kändes naket och som att jag var en värdelös människa och mamma. Men sedan tänkte jag efter och accepterade känslan av att våga fråga. Det är så här det ser ut och jag behöver faktiskt hjälp!

Att kunna få en matkasse från Stadsmissionen hemkörd varje vecka har gjort stor skillnad i Hannas vardag:

– Fattigdom kan drabba vem som helst, oavsett kunskap eller utbildning. Matkassen har verkligen räddat så mycket! Man känner att tyngden på axlarna släpper lite varje gång den kommer. Jag brukar alltid tänka när jag håller i en gaffel, att det finns andra som har det ännu värre och att man ska vara glad för det man får.

Hjälp oss ge stöd till fler människor i social- och ekonomisk utsatthet!

Swisha en gåva till

900 28 25  

(skriv gärna “matkasse” i meddelandet)

Läs mer om Matcentralens arbete under 2020.

Läs mer om andra sätt att Ge stöd till Stadsmissionen.

Tack för ditt stöd!