fbpx

Meny

Bild på Christina från Livsberättargruppen

Insamling: ”Många äldre har det väldigt tufft idag!”

”Många äldre har det väldigt tufft idag!”

//Christina Rangstedt, som driver Stadsmissionens ”Livsberättargrupp”.

Diakonen Christina möter i sin vardag många äldre som har det svårt både socialt och ekonomiskt. ”Det är många som inte vågar be om hjälp! Tyvärr är det otroligt svenskt att vilja klara sig själv – men ibland går ju inte det”.

Christina Rangstedt

Christina berättar att det är vanligt att äldre drar sig för att kontakta myndigheter. Det innebär att många varken får pengar eller sjukvård i tid. För vissa ekar matförråden tomma långt efter att brödet är uppätet och grädden slut.

– Ja, det finns faktiskt de som inte har någonting! Men som ändå har väldigt svårt för att be om hjälp. Ensamheten är också den ett växande problem i samhället och inte minst för de äldre.

Christina uppfattar att den ofrivilliga ensamheten under coronapandemin har ökat och blivit ännu värre. Det är många som inte vågar åka buss, eller ta sig till sommarstugan för att träffa barnbarnen. Hon berättar att många känner sig oroliga och stressade av att bara sitta hemma, flera av dem har inte ens kunnat gå och handla i matbutiken.

– Ja, och om du inte har möjlighet att handla så förlorar du inte bara dina vardagliga rutiner, utan även något så enkelt som att träffa någon på gatan eller prata med någon vid grönsaksdisken. I min tjänst brukar jag ringa vissa personer kanske var fjortonde dag eller var tredje vecka och då är ofta jag den enda som de har pratat med under den tiden, berättar Christina.

Livsberättargruppen erbjuder ensamma äldre gemenskap och en mötesplats
Stadsmissionen har sedan en tid tillbaka startat Livsberättargruppen för äldre. En samtalsgrupp som träffas en gång i veckan för att dela minnen, blicka tillbaka på sina liv, dela det som varit bra och det som varit dåligt, reflektera och lyssna.

– Livsberättargruppen handlar om livet och berättelsen. Här får människor prata, lämna och ha någon som lyssnar. Jag upplever det som enormt värdefullt. För några har det dessutom varit viktigt att komma upp ur sängen, ge sig iväg, dricka kaffe tillsammans och göra något meningsfullt den dagen.

Christina vill uppmana de som är äldre och ensamma att antingen vara med i Livsberättargruppen när den startar upp under hösten eller att kontakta någon annan social mötesplats.

– Det är många som sitter i samma båt, men det finns hjälp att få, både för de som är ensamma och för de som har det knapert ekonomiskt, säger Christina Rangstedt.

Var med och ge ditt stöd i vår sommarinsamling!
Swisha en gåva till 900 28 25 eller ge ditt stöd via Facebook, för att stötta Stadsmissionens insamling till förmån för människor i utsatthet och äldre i utanförskap och ensamhet. Tack för din omtanke!

Berättelser från äldre vi mött i Livsberättargruppen:

“Jag hade inte pratat med någon på en månad när jag tappade rösten! Anhöriga ringde och frågade varför jag var så hes och jag svarade, nej, jag är inte hes jag har bara inte pratat med någon.” 

“Det är viktigt att prata. Att dela sin historia med andra gör att man förstår att alla har haft sitt att kämpa med. Jag är inte ensam om att känna mig ensam”