fbpx

Meny

Bild på Berra på Mikaelsgården

Berra, 60 år: "Tack vare Mikaelsgården slipper jag snatta"

Berra, 60 år: “Tack vare Mikaelsgården
slipper jag snatta!”

I nästan två decennier levde Berra som hemlös på Uppsalas gator innan han äntligen fick en lägenhet. Nu riskerar han att åter åka ut på gatan. Han säger, “jag är livrädd! Jag är för gammal  för att bli hemlös”.

På Mikaelsgården får Berra möjlighet att duscha, byta kläder och äta mat. Personalen skjutsar även Berra till husläkarmottagningen för hemlösa samt hjälper till med städ av lägenhet.
– Jag litar mer på Mikaelsgården än vad jag gör på socialen! Här kan jag äta varm mat vilket är grunden för överlevnad. Det är skämmigt att behöva snatta som 60-årig gubbe.

Efter 40 år av narkotikamissbruk berättar Berra att hans kropp börjar bli trött och sliten. Lederna värker av uttorkning och han har svårt att röra sig. Han minns fortfarande sin första mellanöl.
-Det var som att alla bitar föll på plats. Livet blev plötsligt enkelt och min stora blyghet försvann.
Nu, mer än 40 år senare är livet långt ifrån enkelt. Berra har låtit sina vänner, som är bostadslösa, sova hos honom och han riskerar därför att åka ut på gatan igen.
-Jag har svårt att säga nej! Mina vänner får inte sova hos mig, men var ska de i så fall sova?
Julen står innanför dörren i Uppsala och med en växer allas förväntningar. Berra vet fortfarande inte hur han firar jul i år. Han ler menande och säger att han ju faktiskt inte vet vad han gör i morgon.
– Jag har en mamma som lever, men jag brukar inte åka dit. Jag känner ingen glädje. I alla sammanhang som finns känner jag mig bara utanför. Men egentligen längtar jag så mycket efter att få vara med i samhället.

Swisha din Julgåva!
Till 900 28 25!