Vill du veta mer om olika yrken?

Under våren 2022 bjöd vi in till några inspirerande samtal om olika yrken.
Titta in våra filmer och ta del av information om utbildningsvägar till de olika yrkena.

Advokat: Vem är det egentligen som försvarar dig i våra domstolar? Vilka regler måste man följa som advokat? Vi hade besök av advokaten Katrin som berättade om sin väg till advokatyrket och vad olika typer av jurister jobbar med.

Läs mer om hur man blir advokat

Inredningsarkitekt: Tycker du om att skapa trevliga hem och arbetsplatser? Tycker du om att skapa trevliga atmosfärer för andra människor. Inredningsarkitekten Sara berättar hur det är att jobba med inredning och styling av hem, kontor och andra platser.

Läs mer om hur man blir inredningsarkitekt

Journalist: Drömmer du om att berätta för andra människor? Kanske i textform, eller står du hellre framför en kamera? Som journalist får man chansen att berätta olika typer av historier. Det kan vara vardagliga och lokala och det kan vara reportage från krig och katastrofer. I videon berättar Ylva om varför hon blev journalist, hur en arbetsvecka ser ut och mycket mer.

Läs mer om hur man blir journalist

Musikalartist: Musikalartisten Martin besökte oss för att berätta om hur det är att jobba på Sveriges musikalscener. Hur ser arbetslivet egentligen ut som musikalartist? Vilken utbildning måste man ha? Hur kan TikTok användas av musikalartister? Svar på detta och mycket mer får du i detta inspirerande klipp.

Läs mer om hur man blir musikalartist

Polis: Hur ser vardagen ut för en polis? Vad är rättskedjan? Varför leder inte alla brott till fällande domar? Områdespolisen Daniel besökte oss för att berätta om sitt yrke, vad som är kul och utmanande och vad som är jobbigt att hantera för den som är polis. Ett mycket intressant och trevligt samtal om hur man bekämpar brott.

Läs mer om hur man blir polis

Psykolog: Psykologen Mallan berättar om hennes väg till psykologyrket. Varför vill man bli psykolog? Är det jobbigt? Hur gör man för att lyckas bemöta olika människor på ett bra sätt? Det är några av dom frågor som hon berörde under sitt samtal på Unga Station.

Läs mer om hur man blir psykolog

Socionom: Hur är det att dagligen jobba med människor som har problem med beroenden eller lider av psykisk ohälsa? Vilken uppgift har socionomen i sitt arbete? Hur är det att jobba nära andra människor och deras behov? Socionomen Emilia berättar för oss om varför hon tycker det är ett intressant och roligt yrke.

Läs mer om hur man blir socionom

Väktare: Vad får egentligen en väktare göra? Vad skiljer en väktare från en polis. Och vem är egentligen personen bakom uniformen? Väktarna Claudio och Madeleine berättar om varför det viktigaste för en väktare är att kunna prata med människor och skapa lugn istället för att använda våld.

Läs mer om hur man blir väktare