Maria & Lotten hyr ut boende till Zabih

Bild på samtal med boende Hyresförmedlingen
Zabih är en av de gymnasiestuderande som fått ett tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Efter många år utan hem fick han flytta in hos Maria och Lotten i ett av deras rum.
– För oss har det gått jättebra att ha en inneboende. Zabih smälter in väldigt bra och vi lär känna honom med och mer för varje dag som går, säger Maria.

Marias kompis Karin jobbar med nyanlända och Maria hade sett hur hon via Facebook efterlyste boende åt ensamkommande nyanlända.
– Jag såg det igen och började fundera på om vi kunde hjälpa till, säger Maria.

Stadsmissionen hade en informationsträff som de gick till. Både Maria och Lotten tyckte de fick bra information om vad det innebar att låta någon bo hos dem. Efter mötet pratade de med barnen som hade många synpunkter och tankar. Tillsammans bestämde de att ta emot en inneboende.

Bra stöd och information från Stadsmissionen

Men innan inflyttningen hade Maria och Lotten en del frågor till Stadsmissionen.
– Både vår kompis Karin och Stadsmissionen har varit väldigt tålmodiga och kunniga och svarat på alla våra frågor. Stadsmissionen har varit otroligt bra på att stötta och det har känts jättetryggt att ha dem att vända sig till om vi hade behövt det, säger Lotten.
– Ja de har verkligen funnits där. Jag känner att vi kan lita på att de stödjer oss helt om det skulle hända något, säger Maria.

Viktigt att göra något bra

För Maria och Lotten har inte den ekonomiska biten varit den drivande när de bestämde sig för att ha en inneboende. Men de förstår att det kan vara en vägande orsak till varför andra hyr ut ett rum eller sitt Attefallshus.

– Om någon frågar mig om 20 år ”Vad gjorde du?” vill jag inte säga att vi inte gjorde något. Att vi bara tittade på. För mig är det jätteviktigt att försöka vara med och göra något bra i det här, säger Maria.

Ingenstans att bo under flera år

Zabih som flyttade in till dem är en kille från Afghanistan som kom till Sverige i den stora flyktingvågen 2015. De senaste åren har han flyttat runt i Sverige utan någon fast punkt.
– Jag visste inte var jag skulle bo. När det blev mörkt fick jag se var jag skulle ta vägen, berättar Zabih och tittar ner.
– Men Zabih, visst är det så att du har även sovit utomhus, säger Maria och tittar på Zabih.
Zabih nickar och tittar bort.
– Det känns jättebra att bo hos Maria och Lotten, om det händer något så finns det någon som kan hjälpa mig och lyssna på mig. När man är ensam i ett land är det svårt. Man är bara själv, säger Zabih.

Stadsmissionens Projekt Boendematchning hjälper gymnasiestuderande med tillfälligt uppehållstillstånd att hitta boenden i Uppsala. Vi hjälper till med matchningen och finns med som stöd under hyresperioden  – du står för kvadrat som gör skillnad. Har du plats att hjälpa? Läs mer om Stadsmissionens boendematchning här 

Dina outnyttjade kvadrat kan göra reell skillnad:

  1. Anmäl ditt intresse.
  2. Vi kontaktar dig och bokar tid för ett personligt möte.
  3. Under ett första möte går vi igenom förutsättningarna för boendet och skissar tillsammans upp en handlingsplan.
  4. Matchning med hyresgäst sker antingen tillsammans med oss eller på tu man hand.