”På Stadsmissionen kan jag prata svenska!”

För två år sedan flydde Jamal med sin fru och två småbarn till Sverige. Flykten från Syrien gick genom tio länder där båtar, bilar och flyg byttes mellan gränserna. Här i Sverige vill han starta ett nytt liv med sin familj och gör nu allt för att lära sig språket.

- På Stadsmissionens flyktingstöd pratar jag svenska med människor. Det är viktigt att ta tillvara på den här tiden och studera språket ordentlig. Språket är nyckeln in i landet.
I 22 år arbetade Jamal som läkare i Syrien. Han konstaterar att det känns ovant att inte ha ett arbete att gå till på morgonen. Han säger,
- Det är däremot svårt att lära sig svenska. Ord som till exempel ”cykla” och ”fika” finns inte på engelska eller arabiska. Här i Sverige kan du cykla, men i England, ”you ride a bike”.
Jamal menar att det är viktigt att Sverige tar till vara på de resurser som finns i landet, men också den kraft som kommer in till landet. Han säger,
- Det finns många högutbildade flyktingar som behöver ett arbete. Jag är övertygad om att Sverige skulle tjäna på att anställa fler med utbildning som kan bidra till landet.

Själv hoppas han snart få svensk läkarlegitimation så att han just kan börja jobba.
- Det är då jag kan börja bidra och göra något för Sverige. Det känns viktigt. Sverige ska inte förlora pengar, utan vinna pengar genom anställningar.
Just nu måste han dock sätta sig i skolbänken igen, ta körkort och traggla grammatik.
- I tre månader har jag kommit till Stadsmissionen för att träffa människorna här. Det har varit jätteviktigt för mig. Vi åker på utflykter och får hjälp i vår hantering av myndigheter. Han fortsätter,
- Jag drömmer om den dag då jag får svensk läkarlegitimation! Sedan flyttar jag gärna till Simrishamn. Det var dit jag kom först med min familj. Jag gillar verkligen den staden.

Läs mer om arbetet för flyktingar och asylsökande