Crossroads - stängt sedan 19 okt 2018

Română

(Verksamheten stängd sedan 19 okt 2018)

Crossroads var en råd-och stödverksamhet för utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare som har uppehållstillstånd i ett annat EU-land och som lever i fattigdom och hemlöshet i Uppsala.

Verksamheten hade som mål att motverka socialt utanförskap, stärka varje människa och fungera som en länk till myndigheter.

Crossroads drevs av Uppsala Stadsmission med verksamhetsstöd av Uppsala kommun. Verksamheten drevs fram till den 19 oktober 2018, då den upphörde som en följd av att det ekonomiska stödet upphörde.

Crossroads verksamheten stängd sedan 19 oktober 2018.

Deltagarna erbjöds under verksamheten:

  • Dusch och tvätt av kläder.

  • Frukost.

  • Myndighetsstöd, t ex bankärenden, arbetssökande.

  • CV-skrivning.

  • Tolkhjälp för ärenden till Transportstyrelsen.

  • Bokning av läkartid, tandläkartid, barnmorska.

  • Information om Skatteverket och Arbetsförmedling.

  • Viss hjälp att hitta arbete (via internet).

Kostade det något att få hjälp på Crossroads?

Nej – det var gratis.

Vilken hjälp gav ni på Crossroads?

Vi serverade en förstärkt frukost, våra gäster kunde duscha och lämna in tvätt, vi gav information och tolkhjälp till myndigheter, hjälp att skriva CV, hjälp att komma i kontakt med läkare, barnmorska m fl, delade ut viss mat samt blöjor på fredagar (om vi hade tillgång). Sedan stängningen av verksamheten, hänvisar vi de tidigare besökarna till Crossroads att söka hjälp via Kommunkontoret.

Vad kostar en hemresa till Rumänien?

Buss: mellan 950 – 1200:-
Flyg: från ca 600 – 2000:-
Tåg: från ca 1300 – 2000:-

Vilken hjälp får EU-medborgare som bor i Sverige?

En EU migrant ska själva ordna sitt boende och uppehälle eftersom de inte söker asyl.  För vuxna finns gratis läkarhjälp måndag – fred 10 – 16 , samt barnmorska på onsdagar, via Hemlösemottagningen i Uppsala.

Barn har rätt till läkarvård på vårdcentraler. Barnmorska finns att tillgå genom Läkare i Världen. Billigt boende finns på Härberget som drivs av Församlingen Livets Ord på uppdrag av kommunen. Registrering enbart måndagar, Grottan kl. 12.30-13.00 (adress Drottninggatan 13 i Uppsala).

 

Tog ni emot kläder på Crossroads?

Alla kläder togs tacksamt emot av Uppsala Stadsmissions Gåvomottagning. Därifrån rekvirerade Crossroads framför allt barnkläder som vi delade ut till de mest behövande. Vi delade endast ut varma jackor och skor till vuxna.

Vart kan EU-medborgare få mat?

Varje dag på Crossroads serverades en förstärkt frukost med t ex en soppa, smörgås och kaffe/te. Viss mat delades ut till behövande av mat från matöverskottet. Sedan stängningen av verksamheten, hänvisar vi de tidigare besökarna till Crossroads att söka hjälp via Kommunkontoret.

Vart kan EU-medborgare bo i Uppsala?

Härberget, Eva Lagerwalls väg 1C (12 platser) Registrering sker enbart på måndagar kl. 12.30-13.00 på Grottan, Drottninggatan 13 i Uppsala. Boende upp till 1 vecka därefter ny registrering. Det går att bo där i max 12 veckor totalt.

Vart kan EU-medborgare tvätta kläder och tvätta?

Sedan stängningen av verksamheten hänvisar vi, de tidigare besökarna till Crossroads, till Härberget för dem som bor där.

Hur mycket tjänar de som tigger?

Det varierar, men cirka 200 kr per dag.

Kan barnen få gå i skolan i Sverige?

Barn får gå i skolan om deras föräldrar har ett arbete och betalar skatt. Varje rektor har rätt att göra enskild bedömning till de barn vars föräldrar inte har arbete. Förskola är endast för betalande.

Varför får EU-medborgare inte hjälp med bostad?

En EU migrant har eftersom de frivilligt kommit till Sverige, skyldighet att själva ordna och betala sitt boende, till skillnad från dem som flyr från sitt land och söker asyl. Dessa blir ju hänvisade till ett boende under asylprocessen någonstans i Sverige.

Varför tar polisen EU-medborgarnas husvagnar och bilar?

Då bilen/husvagnen är felparkerade samt att ägaren har stora böter som ej är betalade, får bilen/husvagnen en varningslapp att ett vaktbolag kommer transportera bort bilen/husvagnen om den inte flyttas. I Sverige har alla, enligt Allemansrätten, rätt att bo i tex husvagn 1 natt på en allmän plats. Man har inte rätt att parkera husvagnen för nära ett privat hus, men kan övernatta 1 natt på tex en parkeringsplats. Därefter måste alla (medborgare liksom turister eller gästarbetare) flytta till en ny plats.

Ska jag ge pengar i koppen?

Det är ett val var och en måste göra. Det varje medborgare behöver fråga sig är; hur kan jag motverka utanförskap? Kan jag erbjuda eller stödja en person som tigger att få ett arbete istället? Har jag kontakter med företag som kan erbjuda arbete så att människor får bli en del av samhället?

Vad kan jag göra för att inte få dåligt samvete när jag ser en människa som tigger?

De människor som kommer hit är målmedvetna och starka. De allra fattigaste kommer aldrig hit till Sverige. Bemöt varje människa med respekt och var medveten om att vi alla väljer att berätta olika saker för olika människor – vi får alla en del av sanningen men sällan hela sanningen.

Hur kan jag bäst stödja de som tigger?

Erbjud ditt stöd i sökande av arbete i Sverige .

Ge gärna en gåva till stöd för Uppsala Stadsmissions generella arbete att hjälpa ekonomiskt och socialt utsatta människor, samt om du vill; en gåva till stöd för någon organisations arbete för inkludering och rättigheter för Romer i Rumänien.

Ja, jag vill prenumerera på Uppsala Stadsmissions nyhetsbrev!

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Behövs just nu

Kepsar till Mikaelsgården!

Solen skiner väldigt starkt nu på sommaren. Mikaelsgården är just nu i behov av solskyddande kepsar och huvudbonader av olika slag – att dela ut till både herrar och damer. Kontakta oss på tel: 018-56 40 36 eller via mail: mikaelsgarden@uppsalastadsmission.se, om du har något att skänka.

Nya fadderhem sökes!

Just nu söker Projekt Fadderhem efter personer som vill bli fadderhem och erbjuda en sängplats åt en ensamkommande ungdom. Kontakta oss på tel: 072-231 87 02 (vardagar 9-12) eller mail: fadderhem@uppsalastadsmission.se om du vill veta mer om vad det innebär.

Hygienartiklar till Mikaelsgården

Mikaelsgården är just nu i behov av hygienartiklar av olika slag, till både herrar och damer. Kontakta oss på tel: 018-56 40 36 eller mail: mikaelsgarden@uppsalastadsmission.se, om du har något att skänka.

Presentkort på matbutiker till Kvinnobyrån

Vår verksamhet Kvinnobyrån efterfrågar matkuponger och presentkort på matbutiker att dela ut till de kvinnor, ofta med barn, som söker stöd hos oss.  Kontakta Kvinnobyrån på tel: 018–56 40 25 eller mail: kvinnobyran@uppsalastadsmission.se. Alla bidrag mottages tacksamt!

Språk »