Crossroads

Română

Crossroads är en råd-och stödverksamhet för utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare som har uppehållstillstånd i ett annat EU-land och som lever i fattigdom och hemlöshet i Uppsala.

Verksamheten har som mål att motverka socialt utanförskap, stärka varje människa och fungera som en länk till myndigheter.

Crossroads drivs av Uppsala Stadsmission med verksamhetsstöd av Uppsala kommun.

Crossroads öppettider

Måndag-fredag: kl 08.00-12.30
Från kl 10.30 endast bokade besök. 

Deltagarna erbjuds:

  • Dusch och tvätt av kläder mellan 08.00-12.00.

  • Frukost mellan 08.30-10.30.

  • Myndighetsstöd efter kl 10.00, tex bankärenden, arbetssökande – ring eller kom för att boka tid.

  • CV-skrivning.

  • Tolkhjälp för ärenden till Transportstyrelsen.

  • Bokning av läkartid, tandläkartid, barnmorska.

  • Information om Skatteverket och Arbetsförmedling.

  • Viss hjälp att hitta arbete (via internet).

  • I mån av tillgång: blöjor och kläder till barn (fredagar).

Telefon: 072-222 08 80

Adress: Seminariegatan 32 (Karta)

Kostar det något att få hjälp på Crossroads?

Nej – det är gratis.

Vilken hjälp ger ni på Crossroads?

Vi serverar en förstärkt frukost, våra gäster kan duscha och lämna in tvätt mellan 8 – 12, vi ger information och tolkhjälp till myndigheter, hjälp att skriva CV, hjälp att komma i kontakt med läkare, barnmorska m fl, delar ut viss mat samt blöjor på fredagar (om vi har)

Vad kostar en hemresa till Rumänien?

Buss: mellan 950 – 1200:-
Flyg: från ca 600 – 2000:-
Tåg: från ca 1300 – 2000:-

Vilken hjälp får EU-medborgare som bor i Sverige?

En EU migrant ska själva ordna sitt boende och uppehälle eftersom de inte söker asyl. För vuxna finns gratis läkarhjälp på Hemlösemottagningen i Uppsala men recept kostar ca 80:- . Barn har rätt till läkarvård på vårdcentraler. Barnmorska finns att tillgå gm Läkare i Världen samt gm kontakt på Crossroads.

Billigt boende finns på Härberget som drivs av Församlingen Livets Ord på uppdrag av kommunen. Registrering endast på måndagar på Grottan mellan kl 13.00 och 14.00, adress Drottninggatan 13 i Uppsala. 

Tar ni emot kläder på Crossroads?

Alla kläder tas tacksamt emot till Gåvomottagningen, Uppsala Stadsmission. Därifrån rekvirerar Crossroads framför allt barnkläder som vi delar ut till de mest behövande. Vi delar endast ut varma jackor och skor till vuxna.

Vart kan EU-medborgare få mat?

Varje dag på Crossroads serveras förstäkt frukost med tex en soppa, smörgås och kaffe/te. Viss mat delas ut till behövande av mat från matöverskottet.

Vart kan EU-medborgare bo i Uppsala?

Härberget, Ulleråkervägen 25 (40 platser) Registrering sker på måndagar kl 13.00-14.00 på Grottan, Drottninggatan 13 i Uppsala. Boende upp till 1 vecka därefter ny registrering. Det går att bo där i max 12 veckor totalt. 

Vart kan EU-medborgare tvätta kläder och tvätta?

På Crossroads mellan 8 – 12 på vardagar samt på Härberget för dem som bor där.

Hur mycket tjänar de som tigger?

Per dag mellan 500:- och uppåt.

Kan barnen få gå i skolan i Sverige?

Barn får gå i skolan om deras föräldrar har ett arbete och betalar skatt. Varje rektor har rätt att göra enskild bedömning till de barn vars föräldrar inte har arbete. Förskola är endast för betalande.

Varför får EU-medborgare inte hjälp med bostad?

En EU migrant har eftersom de frivilligt kommit till Sverige, skyldighet att själva ordna och betala sitt boende, till skillnad från dem som flyr från sitt land och söker asyl. Dessa blir ju hänvisade till ett boende under asylprocessen någonstans i Sverige.

Varför tar polisen EU-medborgarnas husvagnar och bilar?

Då bilen/husvagnen är felparkerade samt att ägaren har stora böter som ej är betalade, får bilen/husvagnen en varningslapp att ett vaktbolag kommer transportera bort bilen/husvagnen om den inte flyttas. I Sverige har alla, enligt Allemansrätten, rätt att bo i tex husvagn 1 natt på en allmän plats. Man har inte rätt att parkera husvagnen för nära ett privat hus, men kan övernatta 1 natt på tex en parkeringsplats. Därefter måste alla (medborgare liksom turister eller gästarbetare) flytta till en ny plats.

Ska jag ge pengar i koppen?

Det är ett val var och en måste göra. Det varje medborgare behöver fråga sig är; hur kan jag motverka utanförskap? Kan jag erbjuda eller stödja en person som tigger att få ett arbete istället? Har jag kontakter med företag som kan erbjuda arbete så att människor får bli en del av samhället?

Vad kan jag göra för att inte få dåligt samvete när jag ser en människa som tigger?

De människor som kommer hit är målmedvetna och starka. De allra fattigaste kommer aldrig hit till Sverige. Bemöt varje människa med respekt och var medveten om att vi alla väljer att berätta olika saker för olika människor – vi får alla en del av sanningen men sällan hela sanningen.

Hur kan jag bäst stödja de som tigger?

Erbjud ditt stöd i sökande av arbete i Sverige .

Berätta om Crossroads där vi kan ge tolkhjälp och kontakt till myndigheter.

Ge gärna en gåva till Uppsala Stadsmissions arbete för EU migranter samt om du vill; en gåva till stöd för någon organisations arbete för inkludering och rättigheter för Romer i Rumänien.

Stöd arbetet på Crossroads

Ja, jag vill prenumerera på Uppsala Stadsmissions nyhetsbrev!

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Behövs just nu

AKRYLFÄRG, PAPPER OCH STAFFLIER

Vi behöver akrylfärg, penslar, papper, dukar och stafflier till vår öppna verksamhet för hemlösa och socialt utsatta. Ring till Mikaelsgården på 018-56 40 36

PINGISRACKET, BOLL OCH NÄT

Vi behöver pingisracket, boll och nät till vårt boende för ensamkommande barn och unga.

PÄRLOR OCH TRÅDAR

Vi vill gärna ha material för att tillverka smycken på Crossroads. Har du pärlor, kulor eller liknande som du kan ge bort? Ring till Crossroads på 073-612 74 63

Språk »