"Utan Stadsmissionen hade jag fortfarande tvingats tigga"

Dora 36 år, har i flera år behövt tigga för att få ihop pengar till sjukvård för hennes båda söner som är sjuka. I dag har hon anställning som lokalvårdare, hon får matkasse en gång i veckan och drömmer om att hennes barn ska bli friska så att de kan blir en glad familj.

- Jag kom till Sverige för tre år sedan. på dagarna satt jag utanför ICA vid Morgongåva och tiggde, på kvällarna sov jag i en bil. Jag behöver pengar eftersom mina båda söner är sjuka. Den ena har problem med skelettet och den andra har problem med hormoner som gör så att han inte växer, berättar Dora.
Hon reste till Sverige från Rumänien med hoppet om att få ett vitt arbete här så att hennes barn kan få den läkarhjälp de behöver. Förutom att ge dem mat, värme och gemenskap har även Crossroads ordnat med utbildning i lokalvård för Dora.
- Jag fick gå en kurs i Stockholm. Efter att kursen var klar fick jag ett diplom i handen, jag kände mig så stolt. Om jag någonsin får ett hus i Sverige ska jag hänga upp diplomet på väggen så att jag kan se det varje dag.
I dag arbetar Dora som lokalvårdare i Stadsmissionens verksamheter. När hon inte arbetar går hon på SFI för att lära sig svenska. Henens man tar hand om deras treåring medan de andra barnen går i skola. Ibland får även hennes make arbete över dagen, som att klippa någons gräsmatta eller mocka någons stall. Dora hoppas så småningom att hela familjen kan flytta till Sverige. Hon drömmer om ett hus, på kanske två rum och ett kök och att hennes barn ska bli friska.
- Min högsta dröm är att vi ska bli en glad familj! Att mina barn ska få ett bättre liv än det jag haft och känner till. Att mina barn ska få slippa fattigdomen. Att de ska kunna äta sig mätta.

Språk »