Pressmeddelande 23/1: Stadsmissionens matcentral flyttar till ny större lokal

Till Stadsmissionens matcentral levereras matsvinn från olika livsmedelsbutiker runtom i Uppsala. Bra mat, som annars skulle gå i soptunnan. Nu lånar Sh Bygg ut en av sina lokaler på ca 200 kvadratmeter till Stadsmissionen så att verksamheten kan utvecklas.

- Vi är väldigt glada över och tacksamma till Sh Bygg att vi nu får möjlighet att utveckla verksamheten. Vi ser ju att antalet personer som lever under knappa ekonomiska förhållanden växer i Uppsala och vi ser samtidigt att helt funktionella varor slängs och där kan Stadsmissionen gå in och göra en skillnad för både människa och miljö. Det känns så bra, säger Ewa Johansson, projektledare för matcentralen

I Matcentralen sorteras matöverskottet av medarbetare, arbetstränande och volontärer. Det handlar ofta om livsmedel som har några dagar kvar till ”bäst-före-datum” eller förpackningar som har en liten skada, eller ett litet feltryck på förpackningen. Varor som på ett eller annat sätt inte går att sälja i butikerna. Det kan också handla om överbeställningar, det vill säga kampanjer i butik och hos grossister som fått varor över. En del av maten delas ut i Stadsmissionens verksamheter för hemlösa och socialt utsatta och en del läggs i Stadsmissionens matkasse som går direkt till människor i fattigdom. För närvarande har Stadsmissionen omkring 150 prenumeranter till matkassen. Det är däremot långt fler i behov, förra året tvingades dock Stadsmissionen att tacka nej till ansökningar på grund av allt för små resurser. Men i och med flytten till den nya lokalen så kan vi ta emot mer mat och därför kan fler personer i behov få Stadsmissionens Matkasse och äta sig mätta.

En kvinna som vill vara anonym och kallar sig för Monica säger,  - Igår fick jag kaffe, ett makaronipaket, ris, sallad, bönor, mjölk och en påse frukt. Mina barn är jätteglada för matkassen, de väntar på den varje vecka, för ibland ligger det godis i botten. Matkassen har skänkt så mycket glädje och gjort vardagen lättare.

För att få prenumerera på Stadsmissionens matkasse ska du ha en inkomst på 9 290 kronor per månad eller lägre efter skatt. De flesta som får matkassen i dag är familjer med barn. Under 2018 hoppas Uppsala Stadsmission kunna ge stöd och hjälp till många fler som behöver det.

Kontaktuppgifter
Matilde Hardt, kommunikatör
matilde.hardt@uppsalastadsmission.se  Telefon 076-815 85 51
Ewa Johansson, projektledare Matcentralen ewa.johansson@uppsalastadsmission.se  Telefon 070-303 10 09

Läs mer om verksamheten

Språk »