“Mikaelsgårdens personal är väldigt omtänksamma”

mats a1

För ett år sedan blev Mats hemlös till följd av tre missade hyresbetalningar. På nätterna sover han på stödboende i Uppsala, på dagarna umgås han med vänner på Mikaelsgården.

– Allting gick väldigt fort när jag vräktes. Jag visste ingenting. Först bodde jag hos vänner i Gottsunda och sedan på kommunens härbärge i Librobäck. Det var där jag vart tipsad om Mikaelsgården och Sagahemmet, berättar Mats. Mats är född och uppvuxen i Uppsala. Han bosatte sig i Gottsunda 1973 tillsammans med sin dåvarande sambo. Efter att Mats och sambon separerat blev Mats kvar i Gottsunda eftersom han trivdes så pass bra i stadsdelen. För ett år sedan förändrades däremot allt. Mats blev av med lägenheten. Första tiden beskriver han som ensam och väldigt svår.
– Jag var tvungen att lämna härbärget kl. 10 på förmiddagen och fick inte komma tillbaka förrän kl. 18. När det var kallt gick jag av och an i olika butiker för att hålla värmen. Affärerna blev lite som värmestugor. Senare blev Mats tipsad om Stadsmissionens verksamhet Mikaelsgården för hemlösa och socialt utsatta. Sedan en tid tillbaka besöker han verksamheten varje dag.

– Mikaelsgården är väldigt bra! Jag har ju bott i Gottsunda väldigt länge och det är många som åker buss ända från Gottsunda hit. Jag träffar alltså gamla vänner här och det är alltid trevligt. Så sparar jag även någon krona på maten. Personalen på Mikaelsgården har hjälpt Mats att ansöka om Stadsmissionens Matkasse. Han får nu en Matkasse en gång i veckan,
– Jag slipper alltså att hungra. Och eftersom jag även får mat på Mikaelsgården går det ingen nöd på mig. Om det blir något över av Matkassen brukar jag dela den med mina rumskamrater på Sagahemmets stödboende. De brukar bli glada för den goda maten. Mats berättar att personalen även hjälpt honom i bostadssökandet. Han står i bostadsförmedlingens kö och betalar avgiften. Däremot är han ännu inte berättigad en lägenhet, först måste han bli skuldfri, vilket han jobbar med. Han berättar att han ska få hjälp med att skuldsanera.
– Ett eget hem skulle betyda allt för mig! Då skulle jag få mer kontakt med mina barn och barnbarn. Som det är nu vill de ju inte komma och hälsa på. Därför är min högsta dröm att få ett eget hem redan i vinter. Om några år kommer jag kanske läggas in på ålderdomshemmet, så då får jag förhoppningsvis tak-över-huvudet.

 

Språk »