nicklas omvänd

Kampen tillbaka efter hjärnskadan

För sex år sedan hittades Nicklas Fredriksson avsvimmad hemma. Vi träffar Nicklas på hans arbete på det sociala företaget Hantverksslussen, där uppsalabor får hjälp med arbetsrehabilitering. Han berättar om kampen tillbaka efter olyckan där för sex år sedan.

- Jag har varit diabetiker sedan jag var 13 år. Det hade aldrig varit några problem med min diabetes innan. Jag arbetade som diskare på en restaurang. En dag kom jag inte till jobbet och samma sak var det dagen efter. Då ringde restaurangen till mina föräldrar som hittade mig avsvimmad på golvet hemma. Där hade jag legat i två dygn, berättar Nicklas.

Det som hänt var att Nicklas under natten fått för lågt blodsocker, vilket ledde till att hans hjärna fått brist på både socker och syre. Syrebristen ledde till koma och gav en skada på hjärnan som Nicklas sedan dess kämpat med att hantera.

Inlagd på sjukhuset
- Jag blev inlagd i 2 månader, men mina första minnen är först från 3 veckor efter olyckan. Jag var helt nollställd och fick lära mig mycket från början igen. Språket gick ganska snabbt att komma in i, om än det från början mest kom engelska ord och en slags svengelska.

- På rehab-avdelningen fick jag träna min kognitiva förmåga och lära mig tänka rätt igen. De första åren hade jag som målsättning att kunna bli 100% återställd, men nu har jag backat litet grann från det målet. Det tar lång tid för hjärnan att läka helt.

Efter olyckan så utbildade sig Nicklas till GIS-tekniker, men det ledde inte till något arbete. Istället började han läsa till sjuksköterska.

Jag fick lära mig att vara stolt över mig själv
- Jag försökte plugga i 2-3 månader, men det gick det inte. Tillslut tog det nästan kål på mig. Jag ställde alldeles för höga krav på mig själv och såg hur stort gapet var till den jag var innan olyckan. Då är det bättre att stanna upp och klappa sig själv på axeln och vara stolt över de framsteg jag gjort.

-I det läget fick jag tips om att kunna arbetsträna här på Stadsmissionens sociala företag Hantverksslussen. Då jag tidigare arbetat inom hantverk som glastekniker kändes det väldigt fint att komma till ett snickeri.

Nicklas berättar att han på Hantverksslussen fick möjlighet att säga till om sina behov och blev lyssnad på. Dessutom har arbetsträningen på Hantverksslussen haft en väldigt positiv effekt i hans vardag.

-I sysslolösheten hemma tappade jag rutinerna och det blev väldigt passivt. Här har jag fått hjälp att hitta rutiner och sedan komma hit och skapa. Hantverksslussen fick verkligen tillbaka mig på rätt köl.

-Allt är väldigt strukturerat och uppstyrt här, det passar mig otroligt bra. Det fungerar så att man kommer hit och dagen börjar med att vi delar med varandra hur vi mår och vad vi ska göra idag. Sedan kan du börja arbeta så mycket som du klarar av, för mig var det från början två dagar i veckan och två timmar i stöten.

I slutet av Nicklas arbetsträning hade han kommit upp i 50% arbetstid. Då stod han i ett vägskäl och det var läge att söka sig vidare till ett annat arbete.

- Jag hade funderat på fastighetsskötare men då fick jag en förfrågan om att bli anställd här istället. Det kändes helt rätt, så jag blev anställd på 75% i januari 2017.

På Hantverksslussen hjälps alla åt och gör prylar tillsammans
Vad är det då som är tjusningen med arbetsträning och arbete på Hantverksslussen? Nicklas berättar om det meningsfulla i att tillsammans göra något och ge bra service till kunder.

-Det känns bra att tillsammans kunna göra något. Det första man får göra här är en låda, då får man pröva på de flesta moment som vi har här på snickeriet. Efter det får man hjälpa till och bidra med sin del i produktionskedjan. Det att du är med i något större, det lyfter självkänslan något otroligt.

-Du får testa på nya saker som du inte kan och se att det blir ett resultat av det. Jag trivs också med att det är ett serviceyrke. När kunder blir nöjda så känner du själv en stolthet också.

-En utmaning för mig är att simultankapaciteten har blivit klart påverkad, jag var van att hålla saker i huvudet, nu får jag skriva ned fler saker för att inte glömma bort dem.

Hantverksslussen har gett mig tillbaka tron på mig själv
Nicklas trivs med att ta ett stort ansvar i arbetet och berättar att han gärna hjälper de som arbetstränar. På Hantverksslussen tar de hand om en stor variation av uppdrag allt från skärbrädor, till kistor och större specialbyggen.

-Det är roligt med det ombytliga, det är hela tiden nya utmaningar där du får försöka lösa problem. En av de roligaste och största uppdragen vi fått är att tillverka en minikyrka till Svenska kyrkan inför kyrkovalet. Det var ett bygge där alla på Hantverksslussen var med och bidrog med sin del.

Vad har Hantverksslussen betytt för dig?

-Jag har fått tillbaka tron på mig själv. När du gått totalt in i väggen som jag gjorde tappar du lätt hoppet om dig själv. Nu är inte livet längre bara en gråskala utan jag har ”go” i mig själv och dessutom bättre rutiner i vardagen.

-Visst finns det fortfarande sämre dagar, då får man försöka dagen efter istället. Det känns som att jag hittat tillbaka till mig själv. När vi skapar något tillsammans känns det viktigt och meningsfullt berättar Nicklas Fredriksson på Hantverksslussen.


Text och bild Erik Malmstig

Läs mer om Hantverksslussen

 

 

 

Stöd Uppsala Stadsmission

Språk »